טלפון: 03-5117033
ד"ר אילן כהן
אורטופד מומחה לניתוחי הקרסול וכף הרגל
  • ניתוח הלוקס ולגוס ואצבעות-פטיש.
  • ניתוח מטטרסלגיה (כאבים בכרית כף הרגל).
  • ניתוח דורבן או דלקת\קרע בגיד אכילס.
  • ניתוח קיבוע סוב-טאלארי.
  • ניתוחי שברים בקרסול וכף הרגל.
  • הערכת-נכות אורתופדית לנפגעי תאונות.
  • הכנת חוות-דעת משפטית לאחוזי נכות.

פגיעות סחוס בקרסול וכף הרגל

הסחוס הוא רקמה חיה ונושמת המורכבת מתאי-סחוס המוקפים בחומר לבן המופרש על-ידם ומורכב ברובו מקולגן- COLLAGEN. הגוף דואג לאספקת חמצן ומזון לתאי-הסחוס דרך כלי-הדם של העצם מצד אחד וע"י הנוזל הסינוביאלי שקיים במפרק מן הצד השני. 
כאשר הסחוס נפגע, תנועת המפרק איננה חלקה וגורמת לכאבים.  בעיה נוספת היא שברגע שנפגמת שלמותו של הסחוס  אפילו באופן חלקי ובאיזור מצומצם במפרק, מתחיל תהליך הדרגתי של הרס הסחוס הבריא הסמוך לסחוס הפגום (שחיקת סחוסים- ARTHRITIS).
שחיקת הסחוס הזאת עשויה להתפשט במשך השנים לכל חלקי המפרק ולגרום לנזק קשה ביותר למפרק. ככל שהנזק הסחוסי יותר קשה ויותר מפושט, כך גוברים גם הכאבים והקושי ללכת ולתפקד.


הסיבות לפגיעה בשלמות סחוסי המפרק רבות:


1. שחיקת סחוסים ניוונית (DEGENERATIVE ARTHRITIS)- הגורם השכיח ביותר באוכלוסיה לנזק סחוסי, שחיקה המתפתחת עם הזמן ועם העליה בגיל ללא חבלה או מחלה מוגדרת. היא פוגעת במפרקים רבים בגוף, במיוחד בפרקים נושאי משקל כגון חוליות עמוד-השדרה, פרק-ירך או ברך או במפרקים העומדים בעומס רב כדוגמת פרק בסיס האגודל בכף היד. קצב וכמות השחיקה מותנים בגורמים רבים ביניהם המטען הגנטי , עיוותים קודמים במבנה העצמות הגורמים לפרקים נושאי משקל ברגליים (כגון ברך וקרסול) שלא להיות מאוזנים ביחס לריצפה בעת עמידה ודריכה, השמנת-יתר המגבירה את העומס המכאני על הסחוסים, ועבודה מאומצת במיוחד ובתנוחות לא פיסיולוגיות (כגון שחיקת כתפיים בעובדי מכרות, שחיקת ברכיים אצל רצפים העובדים שעות רבות בכריעה וישיבה על הברכיים וכד'). 

2. דלקות פרקים (INFLAMMATORY ARTHRITIS)- מדובר במחלות כרוניות מסוגים שונים שבהן הגוף מפעיל תגובת-נגד כנגד המרכיבים שלו עצמו (AUTOIMMUNE REACTION) וכתוצאה מהתגובה הזאת המפרקים נהרסים. הפגיעה יכולה להיות במפרק אחד בלבד או במפרקים רבים והנזק מופיע בדרגות חומרה שונות. בין המחלות הללו המוכרות שביניהן הינן דלקת-פרקים ראומטואידית, דלקת-פרקים פסוריאטית, גאוט- GOUT, מחלת BECHTEREV.    

3. חבלות- תאונות או פציעות ספורטיביות הגורמות לשבר תוך-מפרקי, פריקה (איבוד מגע בין עצמות-המפרק כתוצאה מקרע של הרצועות המייצבות אותו), מעיכה של הסחוס או פגיעה באספקת הדם שמזינה את הסחוס המפרקי.

4. מחלות של העצם בקרבת המפרק- כגון נמק א-וסקולרי (AVASCULAR NECROSIS), אוסטאו-כונדריטיס 
דיסקנס (OCD), וכד'. בעקבות המחלה העצם משנה את צורתה וכתוצאה מכך נשמט הבסיס התשתיתי שעליו "יושב" הסחוס המפרקי, והסחוס ניזוק (נבקע, שוקע או מתפורר).

5. מחלות של המפרק- הריקמה המייצרת את הנוזל המפרקי נקראת סינוביום (SYNOVIUM), ולעתים נדירות התאים של הסינוביום מתרבים ללא בקרה הולמת של הגוף (בדומה לגידולים) וגורמים נזק לסחוסי המפרק. בין המחלות הללו נזכיר שתיים: האחת נקראת SYNOVIAL CHONDROMATOSISשבה נוצרים גושי סינוביום וחלקיקי סחוס חופשיים מרובים המשייטים במפרק וגורמים לחץ ונזק מכאני. השניה נקראת PVNSשבה תאי הסינוביום חודרים ממש כמו גידול לתוך הסחוס המפרקי ולתוך העצם שמתחתיו והורסים אותם בהדרגה.
 

 

טיפול בכף הרגל

 

הטיפול בכאבים ובהגבלה תפקודית שגורם הפרק החולה בקרסול או בכף הרגל הוא בד"כ שמרני. ניתן להשקיט את המפרק הכאוב ע"י מנוחה וקיבוע באמצעות מדרסים, אביזרים אורתופדיים או נעליים אורתופדיות מיוחדות. אם הכאב קצר-מועד ניתן להרגיעו באמצעות נוגדי-דלקת בכדורים או במשחות (ישנן כ"כ תרופות ספציפיות למחלות פרקים מסויימות לפי סוג המחלה) ואם הכאב חזק במיוחד או ממושך אפשר לשקול מתן זריקה של קורטיזון למפרק.

במצבים מסויימים או כשהטיפול השמרני איננו נותן פתרון הולם יש מקום לשקול ניתוח בכף הרגל. הניתוחים כוללים:

א. ארטרוסקופיה-  ניתוח אנדוסקופי של הקרסול (כמו בברך) עם סיב אופטי דק ומכשירים עדינים המוחדר למפרק דרך חתכים קנטים בעור ובאמצעותם מבצעים הטרייה של הסחוס הפגוע כלומר מסירים את הסחוס הפתולוגי וקודחים חרירים קטנים בעצם כדי לחדש את אספקת הדם לאיזור על מנת שתעודד צמיחה מחודשת של סחוס בריא.

ב. השתלות סחוס- (בתנאי שהנזק הסחוסי מצומצם ומוגבל לאיזור קטן בלבד במפרק) משמתשים בסחוס בריא שנלקח ממפרק אחר בד"כ מהברך ומשתילים אותו בקרסול. ישנם נסיונות לפתח סחוסים שגודלו במעבדה מתאי-סחוס של המטופל או מתאי סחוס עובריים אולם תוצאות הנסיונות הללו עדיין רחוקים מלתת מענה משביע רצון מבחינה מעשית, כך שדרוש עדיין מחקר רב לפיתוח הנושא.

ג. ניתוחי כיילקטומי (CHEILECTOMY)- הנזק הסחוסי מתחיל פעמים רבות בשולי המפרק ומתקדם משם בקצב איטי לעבר המרכז. כתוצאה מכך נוצרות בשוליים הפגועים בליטות עצם הקרויות אוסטאופיטים (OSTEOPHYTES) והללו מהוות מכשול מכאני המגביל משמעותית את יכולת התנועה של המפרק . הניתוח מטרתו להסיר את הסחוס הפגוע בשולי המפרק וכן את האוסטאופיטים שנוצרו סביבו במטרה להאט את קצב התקדמות המחלה ניוונית וכן לשר עד כמה שניתן את טווח התנועה של המפרק.

ד. ניתוח קיבוע (ARTHRODESIS)-  התנועתיות של מפרק שחוק יוצרת כאבים. כדי למנוע תנועה כואבת מקבעים את המפרק החולה ע"י הסרת המשטחים הסחוסיים וחיבור של עצם לעצם באצמעות קיבוע מתכתי (ברגים, מסמרונים, פלטות, מוט תוך-לשדי וכו'). עקב כך הגוף מייצר רקמת עצם בין העצמות המרובעות בדיוק כפי שמתרחש בתהליך ריפוי שבר, עד ששתי העצמות מתאחות והופכות למעשה ליחידה אחת, שאמנם אין בה תנועה מחד אבל מאידך גם אין בה כאב. הארטרודזיס היא ניתוח מאוד מוצלח עם אחוז יחסית נמוך של סיבוכים והיא מאפשרת תפקוד מאוד אינטנסיבי ובעומסים גבוהים.

ה. החלפת מפרק הקרסול- משתילים מפרק מלאכותי (כמו בברך או במפרק הירך) העשוי משילוב של מתכת ופולימר פלסטי קשיח במיוחד המחליקים זה על גבי זה. יתרון הניתוח הוא שהוא משמר חלק מטווח התנועה של הקרסול. חסרונותיו הם באחוז לא מבוטל של סיבוכים פוטנציאליים, צורך תמידי להישמר מפני פעילות בעומסים גבוהים (כגון ריצה, קפיצה, טיפוס) כדי להגן על המשתל משחיקה או התרופפות (= ניתוק החיבור בין המשתל לבין העצם אליה הוא מוצמד), וצורך להחליף את המשתל כעבור שנים בניתוח או ניתוחים נוספים היות שאורך-חייו מוגבל (5-15 שנים בממוצע).

לסיכום: בקרסול ובכף הרגל מפרקים רבים העשויים להיפגע במהלך החיים מבחינת שלמות הסחוסים כתוצאה מבלאי, מחלות או פציעות חבלתיות. הפתרונות הם רבים ומגוונים כפי שפורט לעיל וכוללים טיפולים שמרניים וטיפולים ניתוחיים. לכל אדם יש "לתפור" באופן ספציפי את הטיפול האופטימאלי בבעייתו לפי עיסוקו, דרישותיו התפקודיות, מידת הסבל, סוג המפרק הפגוע  וכן לפי דרגת החומרה של הפגיעה.  
 
 

כל הזכויות שמורות למרכז הישראלי לרפואת הקרסול וכף הרגל
בניית אתרים אי.קיי.דיזיין  בניית אתרים אי.קיי.דיזיין