בתהליך ההתפתחות והגדילה של ילדים, יש לא פעם בעיות ועיכובים שונים אשר מחייבים את ההורים לקחת אותם לביקורת אצל אורטופד ילדים, בין אם זה בשביל לאבחן בעיה ולקבל המלצות כיצד ניתן לפתור אותה ובין אם זה בשביל לקבל אינפורמציה שיכולה להרגיע את ההורים, שמדובר בתהליך טבעי שאין מה לחשוש ממנו.
כשילדים גדלים, אז באופן טבעי לוקח זמן לעצמות עד שהן מתחזקות ומתחברות כך שהגוף ייראה כפי שהיינו מצפים, יתרה מזו, בתהליך הגדילה, בעיקר בקרב ילדים מעל גיל עשר, הרבה פעמים העצמות לא מדביקות את קצב הגדילה של הגוף, מה שיכול ליצור כאבים ויציבות לא נכונה. אז
אורטופד ילדים צריך להעניק כלים מסוימים בשביל להקל על הילד ולאפשר לתהליך להימשך כנדרש.
אם היינו צריכים להבדיל בין טיפול אצל אורטופד שמטפל בילדים לבין טיפול אצל אורטופד שמטפל במבוגרים, הרי אפשר לומר שנקודת ההבדל היא, שבעוד שאצל ילדים הרבה פעמים הבעיות נוצרות מכך שמדובר בתהליך ראשוני, הרי שאצל מבוגרים זה הפוך, הטיפול נובע בגלל שחיקה של העצמות, הזדקנות שלהן, מה שמוביל כמובן לבעיות מבניות שונות.
על בעיות אלו אצל ילדים, כמו אצל מבוגרים, ניתן להוסיף בעיות נוספות שהן "טבעיות" יותר, למשל, מומים מלידה, תאונות דרכים, פציעות וחבלות ומקרים אחרים בהם יש כאב חולף שנובע מסיבות שונות. זה נכון במיוחד אצל ילדים שעושים פעילות גופנית, ספורטיבית אשר יכולה להוביל לכאבים באזורים שונים, בין אם זה בגב, כתפיים, זרועות, רגליים ואזורים אחרים.
לפני שנסביר כיצד אורטופד מאבחן את הבעיה ומתמודד איתה, חשוב להדגיש, מצד אחד יש לשמור על הילדים מפני חבלות ופציעות, באופן טבעי, בוודאי כשמדובר בילדים קטנים שהעצמות שלהם עדיין חלשות, מצד שני, אסור למנוע מהילדים לשחק ולהשתולל, זה חלק טבעי מתהליך ההתפתחות שלהם, אם הם לא יעשו את זה אז הם לא יאמנו את העצמות שלהם ולא יחזקו אותן, מה עוד שזה מה שנקרא להיות ילד, בסופו של דבר.
כיצד אורטופד מטפל בבעיות אצל ילדים?
השלב הראשון בתהליך הטיפול הוא לברר עם ההורים ועם הילד, מה בדיוק קרה ומה הוא חש. לפעמים על פי האבחנה שלהם הוא כבר יוכל לומר, לפחות באופן חלקי מה הבעיה ומה הפתרון. כמובן שהוא יצטרך לאשר זאת באמצעות כלים יותר מדעיים.
השלב השני, הוא לבחון את מקור הכאב באמצעות מגע וכן באמצעות תנועה אותה הוא יבקש מהילד לבצע. בין אם מדובר בפשיטה, הרחקה, תזוזה מצד לצד ועוד. השלב השלישי, במידה ומתברר שמדובר במשהו רציני, אז הוא ישלח את הילד לבצע צילומים. זאת בשביל לוודא האם מדובר בשבר ובאיזו רמה. לאחר מכן הוא יחליט האם הפתרון יבוא מתהליך טיפולי או פשוט לתת לזמן לעשות את שלו, והבעיה תיפתר מעצמה.